Je herkent het misschien wel: Je zit op het terras van een leuk restaurant, bekijkt de menukaart en blijft maar twijfelen over het gerecht dat je gaat kiezen. Er staat zo veel lekkers op dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je maakt -nadat je de serveerster al 2 keer weggestuurd hebt- uiteindelijk twijfelachtig een keuze. Achteraf denk je: ‘’Had ik toch maar…”.
Beslissen met je buik in plaats van je hoofd.
Iedere dag heb je legio– meer of minder belangrijke – keuzemomenten waar je, je hoofd over kunt breken. Vraagstukken waarbij je eindeloos de voors en tegens tegen elkaar af kunt blijven wegen om vervolgens het (goede) antwoord alsnog niet te weten.
Hoe dit komt? Het echte/ goede antwoord vind je namelijk niet in je hoofd/ gedachten maar in je lichaam in de vorm van een: ‘Yes, dit wil ik – gevoel’. Dit ‘weten’ van je lichaam (zonder met je hoofd te weten waarom) wordt ook wel je onderbuikgevoel of intuïtie genoemd. Dit is kennis die vanuit je onderbewustzijn via je lichaam geuit wordt en voelbaar is in het gebied van je hart, maag en (onder)buik.
Keuzestress, waar komt het vandaan?
Waarom ga je dan toch twijfelen? Omdat met onze ratio (ons hoofd/ onze gedachten) een onderbuikgevoel niet goed te verklaren is. Aangezien we sterfelijke wezens zijn houden we ontzettend van dingen begrijpen. Iets wat niet te verklaren is kan namelijk potentieel ‘gevaarlijke’ onzekerheden met zich meebrengen en dat hebben we dus liever niet. Piekeren en twijfelen gaat dus over het wegnemen van onzekerheid en angst. Zekerheid en volledige controle bestaat echter niet en dat maakt dat je eindeloos over dingen kunt blijven nadenken zonder ooit het goede antwoord te weten.
De gevolgen van het niet kunnen/ durven volgen van je intuïtie.
Overmatig piekeren en twijfelen en geen beslissingen durven nemen.
- Niet de keuzes maken waar je gelukkig van wordt/ die jou energie geven.
Je kiest bijvoorbeeld voor een opleiding of studie die niet bij je past, steekt energie en tijd in mensen die jou geen energie geven, zit opgescheept met spullen die je eigenlijk niet echt mooi vindt enzovoorts.
Uiteindelijk kan bovenstaande leiden tot het ervaren van allerlei lichamelijke en psychische klachten zoals somberheid, onrust en angst en burn-out klachten.
Maar wat is dan dat ‘kroketmoment’?
Dit: ‘Yes, dat wil ik – onderbuikgevoel’ noem ik ook wel het ‘kroketmoment’. Want als we teruggaan naar dat beslismoment op het terras, dan is het meestal zo dat je oog direct op iets valt waar je zin in hebt, bijvoorbeeld de kroketten met brood. Vervolgens zie je echter de Caesar salade staan en denkt: ‘’Dat is eigenlijk ook wel lekker en gezonder…’’. Vervolgens heb je bij een ander gerecht weer andere gedachten en uiteindelijk kies je in plaats van de kroketten met brood voor een bagel met zalm… Waarna je achteraf toch baalt dat je niet voor de kroketten gekozen (en daar de rest van de dag nog zin in hebt). Wat een gevolg is van het niet volgen van je hart/ intuïtie/ onderbuikgevoel over de kroketten.
Bij het negeren van een ‘kroketmoment’ kom je achteraf in 9 van de 10 gevallen terug op je allereerste keuze. Iets wat je bijvoorbeeld ook terugziet bij multiple choice toetsen (9 van de 10 keer is het antwoord dat je veranderd hebt fout en was je 1e ingeving het juiste antwoord).
Waarom je ‘kroketmomenten’ in je leven wil herkennen en gebruiken.
- Piekeren en twijfelen levert je onnodig veel stress op en kost veel energie die je beter voor andere dingen kunt gebruiken. Hier neem je door gebruik te leren maken van je intuïtie afscheid van.
- In de kern gaat het herkennen van deze momenten over het volgen van je hart/ onderbuikgevoel. Dit gevoel vertelt je of je iets leuk/ lekker vindt maar ook of je ergens wel of geen energie van krijgt. Door bewust keuzes te maken die bij jou passen (en niet bij concepten die je met je hoofd bedacht hebt), zul je vaker keuzes maken die goed voor je zijn en bij je passen. Zo kies je voor dingen waar je echt blij van wordt en die jou energie geven in plaats van kosten.
Je hart leren volgen doe je zo.
Pieker jij vaak over keuzes die je te maken hebt en blijf je maar twijfelen? Dan is het goede nieuws dus dat je daar afscheid van kunt nemen! Het is namelijk niet zo dat je de antwoorden daadwerkelijk niet weet, het is voor jou alleen moeilijker om naar je lichaam te luisteren en je niet af te laten leiden door je gedachten.
2 dingen die je gaan helpen om hier verandering in te brengen:
- Werken aan je lichaamsbewustzijn: Leer de signalen in je lijf herkennen.
- Word je bewuster van jouw gedachten. Vanuit dit bewustzijn heb je een keuze wel of niet naar je gepieker te luisteren.
Je kunt direct beginnen met oefenen door bij niet complexe beslissingen te proberen dit onderbuikgevoel te herkennen en ernaar te luisteren. Voorbeelden van niet-complexe beslissingen zijn: ‘’Wil ik in de fitness op de loopband of op de fiets?’’ of ‘’Heb ik zin in koffie of thee?’’. Verplaats je aandacht naar je lichaam; naar je hart- en maagstreek en onderbuik en voel voor welke van de 2 opties je een grotere ‘Yes!’ voelt. Maak dan zonder na te denken deze keuze en observeer vervolgens je gedachten. Hoe probeert jouw hoofd deze keuze af te keuren/ je aan het twijfelen te brengen? Stick to your choice en geniet van je keuze.
En repeat… Again and again.
Iedere keer dat je dit oefent vergroot je jouw bewustzijn (over zowel je lichaam als je gedachten). Zo wordt het uiteindelijk ook bij complexe beslissingen steeds makkelijker om op je intuïtie te varen.
Succes en liefs,
Vicky