‘’Wat denkt een ander daar wel niet van…?’’. ‘’Vind de ander mij niet stom, dom, raar, lelijk enzovoorts?’’. Voor veel mensen zijn mogelijke meningen en oordelen van anderen een terugkerende thema in hun gedachten en dus een terugkerende angst die niet alleen een grote last kan zijn maar ook het maken van keuzes kan belemmeren of beïnvloeden.

Waar komt dit eigenlijk vandaan en hoe los je dit op?

Erbij horen is een primitieve overlevingsstrategie en basisbehoefte

Angst voor de mening van anderen gaat eigenlijk om jouw wens om gezien en geaccepteerd te worden door de ander. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Allereerst: mensen zijn nu eenmaal primitieve, sterfelijke wezens met overlevingsstrategieën in hun DNA/ natuur. In een groep overleef je makkelijker dan in je eentje wat betekent dat het belangrijk is om anderen te vriend houden en ‘erbij te horen’. Daarnaast zijn mensen sociale wezens. Bijna ieder mens heeft een diepgaand verlangen en de basisbehoefte om connectie te hebben met- en van betekenis te zijn voor anderen. Mensen leven net als veel dieren om die reden meestal samen met andere mensen. Om dit voor elkaar te krijgen en daarnaast dus je overlevingskans te vergroten moet je gezien en geaccepteerd worden door de ander en niet afgewezen of afgekeurd worden. Dat wat de ander van jou vindt dus een thema is in jouw gedachten en leven is dus helemaal niet vreemd of gek maar heel normaal en onderdeel van jouw menselijke natuur. Beïnvloed of belemmert dit echter in grote mate je leven, dan kan het zo zijn dat je dit wil of zelfs moet veranderen.

Wat je denkt dat de ander denkt, is een projectie van je eigen gedachten over jezelf en anderen

Iedereen kijkt met zijn of haar eigen bril naar de wereld. Alles wat jij ziet, wordt door jouw brein gefilterd en vervolgens beoordeeld of veroordeeld op basis van eerdere ervaringen en jouw eigen overtuigingen. Een simpel voorbeeld: iemand heeft jou ooit geleerd dat de kleur blauw, blauw is en niet groen (maar dit had dus net zo goed groen, geel of rood kunnen zijn). Een ander voorbeeld: ben je ooit gebeten door een hond en heb je geen andere positieve ervaringen met een hond? Dan zul je honden gevaarlijke dieren vinden en ze op die manier benaderen. Iemand die opgroeide met een lieve hond zal een veilig gevoel bij honden hebben.

Op deze manier heb jij ook een mening over jezelf ontwikkeld. Op basis van eerdere ervaringen, sleutelfiguren in je leven, oordelen van anderen en je genetische opmaak heb je (overwegend onbewust) een beeld van jezelf en hoe jij gezien wordt door anderen gevormd. Jouw overtuigingen en verwachtingen plak je vervolgens op andere personen om situaties te kunnen voorspellen (onderdeel van de overlevingsstrategie). In de psychologie noemen ze dit fenomeen: projectie. Ben jij ontevreden over je lichaam? Dan is de kans heel groot dat je bang bent dat anderen ook iets negatiefs van jouw lichaam zullen vinden.

Hoe krijg je schijt aan de mening van anderen?

De sleutels tot het loslaten van angst voor oordelen van anderen zijn bewustwording, acceptatie en vooral het veranderen van de oordelen over jezelf…

Iedere verandering die je wilt bewerkstelligen begint met bewustwording. Zo ook met deze verandering. De eerste stap is dus dat jij je bewust gaat worden van je precieze gedachten en angsten. Wat denk je dat de ander denkt en hoe denk jij dat een ander jou ziet? Schrijf al deze gedachten op. Schrijf vervolgens op welke gedachten je over jezelf hebt. Hoe zie jij jezelf?

Daarnaast is ook de volgende bewustwording belangrijk: mensen hebben altijd meningen, ook jij. 10 mensen, 10 verschillende meningen. Stel je eens voor dat je met al die meningen iets zou moeten… Daar zou je een dagtaak aan hebben en doodongelukkig van worden. Want dit zou betekenen dat je gaat leven naar de standaarden en voorkeuren van een ander en niet jouw eigen leven leidt maar dat van een ander. Terwijl jij jouw eigen voorkeuren, normen en waarden hebt. Jij moet gelukkig zijn met jouw leven en jouw mening is dus eigenlijk de enige die echt telt.

De volgende stap is leren om met meer empathie naar jezelf te kijken en jezelf te accepteren zoals je bent. Je bent namelijk perfect zoals je bent, met al je mooie en minder mooie kanten. Die hebben we allemaal en die horen erbij, embrace it! Of neem verantwoordelijkheid voor de dingen die je niet kunt accepteren maar wel kunt veranderen (maar dat is een onderwerp voor een andere blog). Hoe werk je aan meer empathie en zelfacceptatie en zelfliefde?
Hier zijn echt legio oefeningen voor. In deze blog geef ik je er 2:

  1. Bied weerstand aan je niet helpende en (meestal) niet kloppende overtuigingen door ze te weerleggen. Schrijf op welke dingen je mooi vindt aan jezelf, inside and out. Wat zijn jouw goede eigenschappen? Vind je dit lastig? Iets wat hierbij kan helpen is naar jezelf kijken alsof je jouw beste vriendin bent (‘’Als ik mijn beste vriendin zou zijn, hoe zou ik haar dan zien?’’).
  2. Vraag jouw vrienden of familie wat zij mooi en leuk aan je vinden, inside and out. Schrijf dit op.

Dompel jezelf onder in helpende gedachten

De niet helpende angstige gedachten zijn als het ware in je hersenen ingesleten. Om deze eruit te krijgen, moet je nieuwe gedachten inslijten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door alles wat je in bovengenoemde oefeningen opgeschreven hebt regelmatig na te lezen of deze oefeningen regelmatig te herhalen.
Ook kan je jezelf herinneren aan positieve gedachten over jezelf door deze op een plek op te hangen waar je ze dagelijks ziet (koelkast, spiegel).
Beoefen je Meditatie of Yoga? Gebruik deze positieve gedachten over jezelf als mantra of affirmatie.
Daarnaast is het belangrijk om bewust stil te staan bij momenten die jouw angsten verwerpen, de meeste angsten zijn namelijk helemaal geen werkelijkheid maar enkel iets wat in jouw eigen hoofd bestaat. Ben je bang dat een ander negatief op je gaat reageren of je gaat veroordelen maar reageert hij/zij juist heel positief en steunend? Herhaal dit moment dan voor jezelf in gedachten en schrijf deze ervaring op. Dit is extra hout op jouw positiviteits- en zelfliefde vuur.

Always remember, you rock!
Succes en veel liefs,

Vicky