
Geluk zit in de kleine dingen, cliché maar waar. Door stil te staan bij kleine geluksmomenten -of grote-, ben je niet alleen mindful bezig (ben je in het hier en nu), je vergroot ook je geluksgevoel.
Hoe dankbaar sta jij in het leven? Ligt jouw focus op positiviteit of negativiteit?
What’s in it for you?
Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met een attitude of gratitude (mensen die regelmatig dankbaarheid beoefenen) niet alleen gelukkiger worden maar ook beter slapen en minder piekeren. Sounds good, nietwaar!?
Waarom zo negatief?
Dankbaarheid is iets waar we onszelf in moeten trainen omdat ons brein helaas niet geprogrammeerd is om dit automatisch te doen. Mensen zijn sterfelijke wezens en daarom is ons brein voor onze overleving geneigd vooral te focussen op risico’s en gevaren. Handig om te overleven enerzijds maar anderzijds zorgt dit mechanisme voor negatieve en beangstigende gedachten. En wat we denken, dat voelen we ook. Je hersenen maken namelijk geen onderscheid tussen iets denken of het daadwerkelijk meemaken (weet je nog hoe bang je was voor dat monster onder je bed vroeger….?). Dit betekent dus dat als je angstige/ negatieve gedachte hebt, je, je ook angstig en negatief voelt. Andersom werkt het precies hetzelfde: denk je aan iets wat je blij en dankbaar maakt en heb je positieve gedachten? Dan geeft dat positieve gevoelens.
Train je brein
Gelukkige, positieve gedachten zijn dus niet vanzelfsprekend en komen niet altijd automatisch in onze hersenen naar boven. Het goede nieuws is gelukkig dat we ons brein kunnen trainen om dit anders te doen. We kunnen ons denken overstijgen en beïnvloeden en onze hersenen her-programmeren zodat ze automatisch andere dingen gaan doen. In dure woorden heet dit neuroplasticiteit; de mogelijkheid om nieuwe verbindingen aan te leggen in onze hersenen. Nieuwe verbindingen aanleggen in je brein kost tijd en moeite en vraagt dus om wat doorzettingsvermogen.
Dankbaarheid stap voor stap
Stap 1: plan 1 vast dankbaarheidsmoment per de dag in. Kies een moment dat voor jou makkelijk en laagdrempelig is (bijvoorbeeld voor het naar bed gaan of voor het avondeten). Zet eventueel een reminder in je agenda of een wekker om je te helpen herinneren aan je dankbaarheidsmoment.
Stap 2: ga op een rustige plek zitten en vraag jezelf af waar jij dankbaar voor bent.
Stap 3: noteer dat waar jij dankbaar voor bent in een notitieboekje of print onderstaande tabel uit en vul hem in. Iets opschrijven helpt voor het inprenten in je brein en ondersteunt het aanleggen van de nieuwe verbindingen.
Stap 4: Repeat
Even geen inspiratie? Er zijn zaken die je makkelijk als vanzelfsprekend ziet, terwijl ze dat eigenlijk niet zijn. Denk hierbij aan het schijnen van de zon, het water uit de kraan, je gezondheid, elektriciteit, het feit dat je vanochtend weer wakker geworden bent etcetera.
Download hier het: Dankbaarheidsdagboek