Aangezien we sterfelijke wezens zijn kiezen we het liefste voor de bekende weg. Ook al is deze onprettig en misschien zelfs onveilig, heeft deze om overlevingsredenen (voorspelbaarheid) dus toch onze voorkeur. Bij het achterna gaan van je dromen komt dus automatisch angst kijken omdat deze nieuwe weg mogelijk bedreigend is. Wil je de stap toch zetten zul je deze angstreactie moeten doorbreken. Hoe je dit doet, lees je in deze blog.

Wat is angst?

Angst is een emotie die ontstaat in ons brein. Om precies te zijn in de amygdala. Een amandelvormige structuur die een cruciale rol speelt in het verwerken en reguleren van emoties. Om dit te doen verwerkt de amygdala informatie uit onder andere je zintuigen, gedachten en verbeelding (hierover later meer). Aangezien we sterfelijke wezens zijn is de emotie angst ontzettend belangrijk: angst helpt ons overleven (angst voor hoogtes of neen dodelijke spin is heel handig bijvoorbeeld). Vanuit angst stellen we onszelf veilig door te gaan vluchten, vechten of bevriezen wat betekent dat angst een enorm grote impact heeft op ons gedrag.

Hoe herken je angst?

De neiging om te vluchten, vechten of bevriezen kun je herkennen in zowel je lichaam, gedachten als gedragingen.

  • Lichamelijke sensaties: gespannen spieren (nek, schouder en rugpijn), snellere ademhaling hoger in je borst, versnelde hartslag, zweten, droge mond, trillen, tintelingen, wazig zien, veranderde stoelgang (obstipatie of juist diarree), slaapproblemen, piep in de oren (tinnitus), moeite met plassen of juist veel plassen, sneller praten, stotteren, hoofdpijn etcetera.
  • Gedachten: denken aan wat er allemaal mis kan gaan en hoe dat eruitziet. Denken aan manieren om te vechten of te vluchten uit de situatie. Ook kan het zo zijn dat je gedachten 1 grote wirwar zijn en je er geen overzicht meer over kunt krijgen (piekercirkels, gedachtenstroom of watten in het hoofd).
  • Gedragingen: vechten zie je vaak terug in de vorm van een kort lontje of verbale/ fysieke agressie (naar jezelf of anderen). Bij bevriezen kom je nergens toe en bij vluchten ga je situaties letterlijk uit de weg.

Angst doorbreken

Zoals in het eerste kopje genoemd ontstaat de emotie angst in de amygdala en de amygdala verwerkt vanuit verschillende bronnen informatie. Hier ligt dus jouw escape aangezien er ook informatie verwerkt wordt vanuit plekken die je zelf kunt beïnvloeden.

  • Beïnvloed de informatie die je amygdala binnenkomt vanuit je zintuigen (je lichaam en omgeving).
    Door precies het tegenovergestelde te doen van wat een angstsignaal veroorzaakt kun je angst verminderen. Bij angst is je ademhaling snel, oppervlakkig en hoog in je borst. Door langzaam en diep (richting je buik) in en uit te ademen geef je jouw brein het teken dat het angstsignaal gedempt mag worden. Zo ook met de gespannen spieren: door bewust je spieren te ontspannen (in nek, rug, borst etcetera), vermindert de angstprikkel. Een lekkere massage of warme douche kan hier ook bij helpen. Veel prikkels om je heen (geluiden en flitsbeelden bijvoorbeeld) kunnen ook zorgen voor het aanwakkeren van angst. Breng jezelf dus vaker in een rustige, veilige omgeving.
  • Beïnvloed de informatie die je amygdala binnenkomt vanuit je brein.
    Uit onderzoek komt dat je gedachten/ inbeeldingsvermogen een angstreactie kunnen triggeren of dempen. Door te denken aan een angstige situatie (‘’ik krijg mogelijk een auto-ongeluk’’ bijvoorbeeld) kun je angst net zo levendig voelen als dat je daadwerkelijk blootgesteld wordt aan deze situatie (er komt daadwerkelijk een auto op jouw auto af). Het goede nieuws is dat dit andersom net zo werkt. Door te denken dat je veilig bent en je in te beelden dat je veilig bent, rem je de angst.

Energie investeren in je dromen in plaats van je angsten stappenplan

Om je energie in je dromen te kunnen gaan steken, moet je deze eerst op een productieve manier in je angsten steken. In plaats van eindeloos je angst te voeden, ga je deze doorbreken waardoor de ideale situatie en energie vrijkomt om aan je dromen te gaan werken.

  1. Je bewust worden van je angsten.
    Veel mensen zijn zich niet bewust van de angsten die ze hebben omdat ze niet kritisch kijken naar hun gedachten, handelen en lichaam.
    Neem dus de tijd om deze zaken te onderzoeken en inventariseer welke angsten je hebt en hoe je deze kunt registreren. Schrijf je constateringen per onderdeel op (angstige gedachten, angstig handelen, lichaamssignalen van angst).
  2. Een plan maken om je angst te doorbreken.
    Per onderdeel ga je kijken hoe je van angst naar ontspanning kunt gaan.
    Gedachten: schrijf voor alle angstige gedachten een gedachte op die veiligheid stimuleert. Bijvoorbeeld: ‘’Ik kan het niet en ga het niet redden’’ naar ‘’Ik ben veilig en oké, ik heb alle capaciteiten om dit te laten slagen en het komt helemaal goed’’. Hang dit papier ergens op waar je het dagelijks ziet (zo prent je jouw nieuwe helpende gedachten beter in). Andere mogelijkheid is om dagelijks even stil te staan bij succesmomenten die het tegendeel van jouw angstige gedachte bewijzen (schrijf dit ook op) of om dagelijks kort de tijd te nemen om bij je gedachten stil te staan.
    Visualiseer: beeld je in dat je, je droom werkelijkheid maakt. Hoe ziet dit er precies uit en hoe voelt dit? Dit helpt je niet alleen om je angst erover te verminderen maar ook de kans van slagen te vergroten.

Lichaam: neem regelmatig (het liefst meerdere keren per dag) de tijd om even bij je lichaam in te checken: Heb ik angstsignalen? Neem vervolgens een moment om de angstsignalen te verminderen en te ontspannen. Bijvoorbeeld door traag en diep adem te halen, bewust je spieren te ontspannen (liggend op de bank of onder de douche), zet rustgevende muziek op etcetera.

Succes met afscheid nemen van je angst en veel liefs,

Vicky